Vervolg archeologisch onderzoek in Leidsenhage

De archeologische opgravingen in Leidsenhage naderen hun einde. Nog een aantal weken zullen archeologen op de site – zoals de archeologen het gebied noemen – een aantal blokken onderzoeken. Wanneer de archeologen een interessant gedeelte in een blok nader willen onderzoeken wordt dit gemarkeerd in kleine stukken van 50 bij 50 centimeter.

_H0A1145_1000_wm

Met hulp van lokale amateurarcheologen worden deze vierkante velden voorzichtig vijf centimeter afgegraven. De inhoud van zo’n vierkant wordt zorgvuldig in een zak gedaan, van een label voorzien en in een krat verzameld.

_H0A0659

Hierna wordt er met de graafmachine in een blok weer een kleine laag afgeschaafd en bekijken de archeologen opnieuw welke gedeelten worden verzameld.

_H0A0834

De zakken worden vanuit Leidschendam-Voorburg naar Moordrecht vervoerd, waar een grote constructie is gemaakt om elke zak apart te zeven. Hier wordt gebruik gemaakt van de natte methode.

Een belangrijke rol in dit proces speelt de aangepaste kruiwagen. Deze kruiwagen heeft namelijk geen dichte bodem, maar een bodem van gaas. Ook in de zijkanten is een frame van gaas gemonteerd. Dit gaas heeft gaatjes van zo’n 2 millimeter.

_H0A0946

Bij aankomst van de zakken wordt elke zak apart in een kruiwagen geleegd en met een krachtige straal water gespoeld. Hetgeen dat na de spoeling overblijft wordt in bakjes verzameld. Het label waarmee de zak was gemarkeerd gaat met de inhoud van de zak mee de kruiwagen in en wordt hierna in het bakje geplaatst.

De bakjes met inhoud worden in een stelling door een ventilator gedroogd.

_H0A0971

Zodra zij droog zijn belanden zij een voor een op de tafel van de archeoloog. Met grote nauwkeurigheid wordt de inhoud gesorteerd op vuursteen, aardewerk en andere bijzonderheden. Ook wordt het aantal gevonden stukjes per soort genoteerd.

Hierna worden de vondsten in de computer geregistreerd, waardoor de gegevens van locatie, positie, soort en aantal voor verder onderzoek bewaard blijven.

_H0A1013

 

Met dank aan de archeologen van Transect en de amateurarcheologen van Leidschendam-Voorburg.

——————–

Copyright
Alle foto’s en illustraties zijn door copyright beschermd en mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De meeste foto’s komen uit een reeks foto’s die door mij zijn gemaakt. Wilt u één of meerdere foto’s gebruiken ter publicatie, dan kunt u deze bestellen via deze website.  Downloads van foto’s worden automatisch en direct verwerkt via Oypo. Voor vragen op opmerkingen kunt u mij bereiken via  a.calje@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *