Barbie en de hommel

In eerste instantie wilde ik een foto maken voor de fotowedstrijd Bijenlandschap van Naturalis. Maar omdat mijn idee van een bijenfoto waarschijnlijk niet in een van de categorieën zal passen, wordt het gewoon een leuke opdracht om te kijken of ik een goede sfeerfoto kan maken met een bij. Al eerder had ik Barbie gebruikt in een surrealistische foto tussen een aantal uitgelopen aardappelen en het leek me dan ook leuk om haar weer in te zetten als model. Zeker nadat ik op een dag een dode hommel vond, die nog geheel intact was. Doordat de hommel in verhouding groter is dan Barbie kan dit een mooie tegenstelling creëren.
Al snel ontstond het idee om haar de hommel vast te laten houden. Als een soort begroeting dat haar hommel weer thuis komt, of een houding zoals een kind die zijn knuffelbeer omhoog houdt.

 

_H0A2722_250    

 

Het eerste probleem dat overwonnen moest worden is dat de armen van Barbie naar buiten staan en zodoende niets kunnen vasthouden. Op de eerste foto’s had ik haar polsen vastgebonden, maar dat levert nogal wat correctiewerk op in Photoshop. Een tyrap boven de ellebogen bood uitkomst. Deze zou uiteindelijk dan buiten het kader van de foto vallen.

 

_H0A2753_250    

 

Met een Canon macro lens EF 100mm 1:2.8 USM op de stand 0.31m zijn de meeste foto’s gemaakt. Om nog te kunnen zien dat Barbi hem vast heeft gebruik ik een diafragma f/22 en soms f/32. Dit resulteert wel in vrij hoge ISO 12800 en een sluitertijd van rond de 1/50 sec. Flitsen of extra andere lichtbronnen zouden dit kunnen verbeteren.

In totaal heb ik zo’n 85 foto’s gemaakt, waarvan er velen afgevallen zijn, vanwege het handmatig scherpstellen. Andere zijn afgevallen vanwege de belichting of een ongewenst resultaat. De hoge ISO waarden zouden veel ruis veroorzaken. Maar omdat ik besloten had dat haar gezicht sowieso niet scherp zou worden heb ik het zo gelaten. Uiteindelijk is er één overgebleven, het eindresultaat: Barbi en de hommel.

 

_H0A2774_1000

100mm macro, f/22, ISO 12800, 1/50 sec.

Formaat 5760 x 3840 via  OYPO: klik hier.

Alle foto’s en illustraties zijn door copyright beschermd en mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. Foto’s zijn te bestellen via onderstaande module. Bestellingen worden dan afgehandeld door OYPO. Voor verdere prijsopgave kunt u contact opnemen via a.calje@gmail.com

Wanneer u foto’s bestelt of download, wordt het logo, linksonder op de foto, niet afgedrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *